Kvinnor per bransch och chefsnivå
Kvinnor utgör cirka hälften av den totala arbetsmarknaden i Sverige. Trots detta var andelen chefer som är kvinnor i Sverige 39 procent år 2022. Även om andelen chefer som är kvinnor har ökat över tid är Sveriges chefskår långt ifrån jämställd. Andelen kvinnor minskar också ju högre upp i hierarkin vi kommer.
Den bransch med lägst andel chefer som är kvinnor är inom byggverksamhet (12,6 procent) medan vård och omsorg har högst andel chefer som är kvinnor (77,6 procent). En hög eller låg andel chefer som är kvinnor behöver inte betyda att en branschs chefskår är mer eller mindre jämställd. Det är snarare en spegling av hur stor den totala andelen kvinnor (inklusive chefer) är inom respektive bransch. Dessa andelar (andelen chefer som är kvinnor och den totala andelen kvinnor) bör därför jämföras vid analys av hur jämställd chefskåren är inom en viss bransch (se Andel chefer som är kvinnor för mer information). Följaktligen bör jämförelser i denna figur framförallt ske mellan andelen kvinnor på olika chefsnivåer inom samma bransch.
Över tid (från 2014 till 2022) har de flesta branscher ökat andelen chefer som är kvinnor. Störst ökning har fastighetsverksamhet haft som ökat med 6,5 procentenheter. Störst minskning har handel haft som minskat med 5,1 procentenheter.
Fördelat på chefsposition finns högst andel kvinnor (43,6 procent) på nivån första linjens chef följt av högre chef/mellanchef (40,1 procent). Lägst andel kvinnor återfinns på nivån högsta chef (20,0 procent). Även arbetsledare har en tämligen låg andel kvinnor (30,3 procent).
Över tid (från 2014 till 2022) har alla chefsnivåer utom arbetsledare haft en positiv utveckling i termer av andelen chefer som är kvinnor. Störst tillväxt återfinns för högre chef/mellanchef som ökat med 3,7 procentenheter. För arbetsledare har andelen chefer som är kvinnor minskat med 10,3 procentenheter.
- Rapport: 9 nyanser av chefen – vilka egenskaper är viktigast? (Ledarna 2019)